Sunday, 23 December 2012

Kuat. Tabah. Semangat. !!

Assalammualaikum wbt

I have nothing to say at all. Just this. Just ...



If you feel that you're very down. Just close your eyes and say ..

"This is my journey. He puts me here. So I have just to carry on and trust Him..."
O ALLAH, We Love You Ya Rabb!

 Alhamdulillah :')


"Ya ALLAH takku terdaya lagi menahan dugaan yang mencabar ini
Ya ALLAH lindungilah aku dengan limpahan iman agar aku tabah
hadapi dugaan agar tidak terhenti di pertengahan"

When ALLAH drops needles & pins along
our path of life
don't step away instead pick it up & collect them
they're designed to teach us
to be strong & wise.

Kuatlah wahai diri. Jangan pernah mengalah atas kata orang. 
Hiduplah berpaksikan Tuhan mu.
Tabahlah. Masamu akan tiba. Akan tiba. Tetap tiba.
ALLAH lebih mengetahui apa terbaik untukmu wahai diri ...

:')


Thursday, 4 October 2012

Realiti Masyarakat kita !!

Assalammualaikum wbt

Sekadar perkongsian dari facebook ke dunia blog ini.
Penyakit masyarakat kita yg suka menuding kesilapan orang lain tanpa terlebih dulu melihat silap diri sendiri.
Katanya nak menegur tapi caranya saja cukup salah.

Aku lebih senang berpendapat yang seharusnya kita perbaiki diri kita dulu sebelum nak menegur atau pun menuding jari atas kesilapan orang lain.

Ya, tidak ada manusia yang sempurna. Tapi tidak ada salahnya kita sama-sama berpimpin tangan mencari kesempurnaan dunia dan akhirat bersama, :)

Gambar ini sudah cukup menceritakan segalanya !!


Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum p
erempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim. 

Surah Al-Hujurat, Ayat 11.


Sekian, fikirlah dengan pandangan mata hati :)

Saturday, 29 September 2012

Hakikat yang sedih ...

Assalammualaikum wbt

Nak share gambar yg cecomel nie.
Gambaq hakikat remajew sekarang. << bahasa mengikut remaja skrg ~ !

Take note people. This is serious !!


FAKTA sekarang : Pegang tangan pakwe/makwe TUNJUK-TUNJUKKAN, Pegang tangan ibu/ayah SOROK-SOROKKAN. Hmm..


Jangan TERLALU bangga pegang tangan orang yg belum halal untuk kita. 
Tapi berBANGGAlah pegang tangan seorang mak yg menjaga kita dari kecil sampai besar. Yang tentu-tentu halal lagi banyak pahala. :') ♥

Alhamdulillah zaman remaja aku x macam ini. Aku bangga pegang tangan Mak & Ayah ! 
Dan haruslah tanpa rasa malu.

Credit goes to my GBS friend for the doodle and for the quote babe, Bukan Retis !! 
It's super cool !!

Moga kita semua dibawah rahmat dan lindungan ALLAH selamanya ! 

:')

Monday, 3 September 2012

My Nyawa's !!

Assalammualaikum wbt

Please meet my family member !! Mereka sangat ohsem and ohsom like me !! Haha :P



I do love my family. We all have ups and downs. But blood is blood. May ALLAH keep family ties strong and full of love. Amin :') ♥


Sapa tak sayang famili kan? 
Gaduh la sampai lebam2 pun, at the end we still laugh together :')
And I do !! 

Family, just to let you know, I Love You Family !!
No matter what happens ;)

Betoi la tu, kita bergaduh, kita fight each other, x puas hati, jeles, suma tu kita.
Tapi selalunya kita survive to be happy family !!

Moga ALLAH pimpin kita semua sampai SYURGA :)

Ceritera Si Syabab and I like it !!

Assalammualaikum wbt

Ini mmg totally kopi pasta punya entry !! Mood raya malas nk update. Heee :)
Do enjoy !!!

Member: "Bab, aku kadang-kadang sedihlah."

Syabab: "Kenapa?"

Member: "Tunang aku gemuk. Aku lagi kurus dari dia. Lepas nikah nanti sure double gemuk. Tambah-tambah lepas dapat baby."

Syabab: "Small matter. Tak payah sedih."

Member: "Ko kata small lah. Aku ni ha yang kena angkat dia."

Syabab: "Ish. Tak elok cakap macam tu. Kan dia sayang ko, ko pun sayang dia. Dah tunang nak nikah minggu depan dah pun. Syukur dan redha je."

Member: "Tapi..."

Syabab: "Ko beruntung sebenarnya. Sebab kecantikan dia hanya ko yang nampak."

Member: "Ha? Gemuk camtu cantik?"

Syabab: "Ya. Cuba kau bayangkan apa jadi bila dia kurus slim nanti? Mesti lagi cantik dari kecantikan yang dah cantik sekarang. Cuba kau fikir, Dafi dulu gemuk bila kurus jadi hensem. Ugly Betty gemuk, bila kurus jadi cantik. Yang bestnya, dia tak kurus sebelum kahwin dengan kau. Kau bayangkan kalau dia kurus sebelum kahwin, alamat dia pun tak hingin nak kawin dengan kau. Sure dia nak pilih yang kacak bergaya sepadan dengan dia. Tapi bila dia kurus after kahwin dengan kau, dia adalah isteri kau yang sah dan dia wajib setia pada kau je. Berdosa bila dia curang cari yang lain. Faham? So kau anggap je dia adalah permata yang tersembunyi dalam tiram. Cantik dan berharga. Untuk kau je."

Member terdiam. Entah mengiyakan atau tidak statementku itu.

Aku berlalu pergi ke kedah Mak Esah membeli cempedak goreng dan terus blah laju-laju tanpa menoleh ke belakang lagi.

Cempedak gorengku, bukan cempedak gorengmu.

Citer bongok: Syabab Musafir Kasih

Sunday, 22 July 2012

#Ramadhan 2 : Have you?

Assalammualaikum wbt


How are you people? 
Have you read your Quran today?

Jom2! Baca2! 
Sure dapat ketenangan.
Lagi best kalau dpt baca terjemahan sekali (I'm still struggling on this)

Selamat membaca !!

#Ramadhan 1 : Set a mission !!

Assalammualaikum wbt


Selamat berpuasa semua.
Okay, Ramadhan kali ni takkan sama. Semua mesti ada upgrade sket k :)

So, kartun kat atas tu suh set a mission. I have my own mission too. 
Tapi aku decide utk tak publish dekat sini.
Itu mission between me and ALLAH :)

Ok guys, lets have a better Ramadhan this year. Kita mungkin tak jumpa lagi Ramadhan tahun depan :')
Grab as much as you can!
Do it seikhlas mungkin !
Do it because of ALLAH !

Ramadhan Mubarak! 
Let's make the most of every moment we get during this blessed month. 
InsyaAllah. May ALLAH have mercy on our souls.
Amin. Amin. Amin.

Thursday, 12 July 2012

Marilah Bersyukur !!

Assalammualaikum wbt

Semua orang rezekinya tidak sama.
Ada yang dapat kerja awal.
Ada yang dapat jodoh awal.
Ada yang dapat peluang sambung belajaq tinggin-tinggi ke langit.
Ada yang murah rezeki, sentiasa untung, cukup semua keperluan dan macam2 lagi yang ALLAH bagi.

Tapi jangan sombong, sebab tu semua hanya pinjaman dan pemilik sebenarnya ialah ALLAH SWT !!


Ingatlah kesenangan pun sebenaqnya satu ujian buat kita :)

Cantiknya gambar awak !

Assalammualaikum wbt




Kita upload gambar itu.
Dalam gambar itu, mungkin diri kita menutupi aurat dengan elok dan comel.
Tapi tidak orang lain yang berada dalam gambar itu. Mungkin ada kawan kita, makcik kita, sepupu kita, atau sesiapa saja yang tidak menutupi aurat secara comel dan sempurna.

Kita, jangan jadi pentingkan diri sendiri.
Jadilah sensitif dan 'berlaku adillah' pada orang lain.

Selain daripada kisah dengan aurat kita dan tidak mahu ia terpapar untuk orang yang bukan mahram, kita juga perlu kisah dengan aurat saudara kita yang lain. Walaupun dia sememangnya tidak menutupi aurat di luar, janganlah kita menambah peluang auratnya dilihat oleh orang lain di Facebook ini. Peliharalah saudara kita.

Sensitif dan pekalah dengan gambar yang anda upload.
Walau aurat sesuku lengan terselak, usahlah upload. Dan prihatinlah dengan itu!

Selalu dan selalu saya perasan akan fenomena yang dianggap kecil ini dan mungkin ianya tidak pernah terfikir pun oleh kita. Kan? :(

Si A mengupload gambarnya dengan Si B. Si A comel menutupi aurat sedang Si B berpakaian ketat dan cuma aurat lengannya kelihatan. ( Cuma? T__T )

Allahu. Tidakkah itu kita bersikap 'pentingkan diri'?

Kita menjaga aurat kita, sedang saudara kita? Kita bertindak sambil lewa.!

Astaghfirullah. T__T
Cuba fikir. Muhasabah. Renung dalam-dalam.
Astaghfirullah. Saya juga bertatih untuk bersikap lebih sensitif dan prihatin. :'(
Mari berubah!

# Untuk LEBIH SELAMAT, USAHLAH upload gambar kalian jika anda fikir-fikir ianya tidak punya manafaat.



*Aku kopi pasta dari mula sampai last entry ni dari Cik Fisioterapis Solehah. TQ Sister :)
*Untuk peringatan kita semua dan bersama. 


Saya sayang kawan2 saya <3

Rahasia Forever Young !! Baca ler !!

Assalammualaikum wbt

Semua org pun nak nampak cantik sentiasa kan? Lagi best kalo nmpak muda sentiasa gitu. Haha ^_^
Walaupun hakikatnya umoq kita tetap meningkat .. hehe

Jom amalkan nie :)

Bangun pagi baca doa bangun tidoq pastu minum ayaq sambil selamat.
Solat subuh, eh b4 tu amik la wudhu' dulu na.
Lepas solat amalkan baca Surah Yusuf ayat 1 - 4 & baca Surah Al-Waqiah ayat 35 - 38.
Mulakan segala urusan niat kerana ALLAH.
Berikan kemaafan kepada semua.
Amalkan la.

Oh, sesungguhnya aku hanya mampu buat 2 yg pertama ja. Yang len selalu dak.
Tak pa, sikit2 ok. Lama2 jadik bukit !!
Semangat ! Ceria ! Senyum !

Baru nampak kacak dan bergaya ! Comel macam aku ! eh, errr .. hehe :))))

Cute mcm budak nie !! Moga solehah itu kamu Hasya Nurain

Cinta itu fitrah ^_^ Mr. Dhiya' !! ;)

Assalammualaikum wbt

Kalau kita sukakan seseorang jangan beritahu si dia.
Nanti ALLAH kurangkan rasa cinta padanya.
Tapi luahkan pada ALLAH, beritahulah ALLAH.
ALLAH Maha Mengetahui siapa jodoh kita.

Cintai dia dalam diam. Dari kejauhan dengan kesederhanaan & keikhlasan.
Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH
kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilirlah hanya kepada ALLAH.

"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoa dan berpuasalah.


"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32)

Entah siapa dia bakal pemilik cintaku ini. Entah di mana dia, masih berjuangkah? Langsung tidak mengenalimu. Katanya kita sudah tercipta utk bersama sejak kelahiran dulu. Lewat hari itu. Siapa ya kamu, sentiasa tertanya. I'll wait for you :) 

Aku akan terus bersama cintaku pada-Nya. Aku mencintai ALLAH dan RASUL lebih dari dirimu. 
Harap kamu juga begitu.

Warkah ini untukmu, bakal pemilik hatiku, Mr. Dhiya' ;)

The Dhiya' ;)

Mari berjuang !! 

See, artis pun berubah. Love Irma !!

Assalammualaikum wbt

Pehh, kali ni cakap pasal retis la pulak. I love her. Love Irma Hasmie.
Suka dengan perubahan dia and sbb aku penah tengok dia komen yg dia tak nak org highlightkan sangat cerita dia bertudung. Subhanallah, sekejap mata. ALLAH mahu dia berubah. Dia terus berubah!

Dari debu menjadi permata agama :')
Ini sememangnya super duper muper ohsem !!!
Barakallah Sister Irma Hasmie ... Moga istiqamah !

Pure sangat muka Irma time nie

Eh, ni masa rakaman video Syoknya Puasa ! - "Ramadhan kali ini" !! Aku ulang 100 kali ^__^


Sekarang dia dah kahwin pun. Sweet sgt la kan cerita dia !! Semua org pun dah tau :) Tak pyh crita la !

Pipi kembong. Comel okay !
Adui, gambaq pipi kembong tu sangat la cute. Nanti nak buat jugak la, boleh tak awak? >__<
Wartawan : Kenapa Irma pilih dia jadi suami?
Irma : Mana ada saya pilih, ni ALLAH bagi.

"Barakallahu lakuma wa baraka ‘alaikuma wa jama’a bainakuma fil khair"

Haruslah percaya pada Sang Pencipta !

Assalammualaikum wbt

Ketika jiwa merasa sesal dan kecewa
Mengenangkan dosa-dosa yang dilakukan
Ketika harapan dirasakan tiada lagi


"Beritahu kepada hamba-hambaku, katakan wahai hamba-hamba ALLAH yg mana mereka kecewa terhadap diri mereka. Jangan putus asa terhadap rahmat ALLAH. Jangan mereka kecewa dengan rahmat ALLAH. ALLAH mengampunkan segala dosa."
Surah Azzumar : Ayat 53

Ketika diri tiada tempat utk meluah
Melepaskan segala resah di jiwa

Islam suruh manusia baiki diri dia bila2 masa. Islam tak suruh buat pengakuan utk ceritakan keaiban dia. Istighfar kepada ALLAH. Baliklah kepada Tuhan. Minta ampun kepada ALLAH

Pintu keampunan ALLAH. ALLAH buka pintu keampunan pada waktu siang utk Dia mengampun yg berbuat dosa pada waktu malam dan dibuka pintu keampunan pada waktu malam utk mereka yg berbuat dosa pada siangnya.

Usah berputus asa dengan rahmat ALLAH
Teruskan perbaiki diri

ALLAH menyatakan, "Wahai hambaku, jika dosamu setinggi langit, banyaknya drpd bumi hingga ke langit, kemudian engaku beristighfar, engkau pohon keampunan daripada-Ku. Aku ampunkan kau.

Sesungguhnya ALLAH Maha Pengampun lagi Maha Penyayang
Hanya kepada-Nya kita sembah
Hanya kepada-Nya kita memohon

"Kamu berdoalah kepada ALLAH dlm keadaan kamu yakin kamu akan diterima"
"Ketahuilah ALLAH tidak akan menerima doa drpd hati yg lalai dan alpa, Dia tidak terima"

"Bila hamba-hamba Ku bertanya engkau Wahai Muhammad tentang Ku, maka sesungguhnya Aku dekat"
"Aku menyahut seruanku dan beriman  kepada Ku mudah-mudahan mereka mendapat petunjuk"
Surah Al-Baqarah : Ayat 186

Kita seringkali terlupa bahawa ALLAH lebih tahu apa yg kita perlukan
Teruskan mengharap dengan Tuhanmu
Manusia berhubung terus dengan ALLAH. Dia minta.

Iblis minta supaya di panjangkan hayatnya sampai Kiamat. ALLAH perkenankan
Takkan hamba-Nya yang solat Dia tak tunaikan. Tentu ALLAH bagi :)

Yakinlah dengan Tuhanmu dan bersyukurlah wahai diri
Selagi nyawa dikandung badan.
Peluang utk kembali kepada Tuhan .. tidak pernah tertutup

Muslim, 
Jika hendak bertaubat tidak perlu isytihar diri
Jika ingin meminta dari ALLAH, tidak perlu perantaraan


.: Manakah agama yg lebih memberikan ruang utk manusia balik kepada Tuhan lebih drpd  apa yg diberikan oleh Islam :.

Wednesday, 11 July 2012

Mustajab atau terhijab?

Assalammualaikum wbt

Berdoa bukan untuk memberi tahu ALLAH apa yang kita pinta, kerana tanpa diberitahu pun ALLAH sedia mengetahui. 
Doa adalah pengabdian daripada seorang hamba kepada Tuhannya.


Teruskan berdoa :)
Jangan putus asa :')

Selamat Datang Si Ohsem Ramadhan :)

Assalammualaikum wbt

Hello people, dekat FB, dekat Twitter dekat blog ramai yg dok counting Ramadhan.
Subhanallah, it's amazing. Semua pakat seronok nak berpuasa. Bulan ibadah.
Aku pun. Ramadhan dengan Mak dan Ayah. I'm happy. Tak semua bertuah mcm aku ;)

Aku jumpa dkt FB tentatif utk Ramadhan. Best jugak. Ada garis panduan utk org yg mcm aku terkedek2 nak merangkak mencari kasih sayang ALLAH all along Ramadhan kali ni. Sedihh sungguh aku nie. Haha.

So, hampa2 semua check it out ya :)


Depa kata kalau xleh buat semua, jgn tinggal semua pulak.
Aku sangat excited nak masuk Universiti Ramadhan ni.
Anda bagaimana..??? :)

Thursday, 28 June 2012

Promise ......

Assalammualaikum wbt

I promise myself ...
To be so strong that nothing can disturb my peace of mind.
To talk health, happiness and prosperity to every person I meet.
To make all my friends feel that there is something worthwhile in them.
To look at the sunny side of everything and make my optimism come true.
To think only of the best, to work only for the best and to expect only the best.
To be just enthusiastic about the success of others as I am about my own.
To forget the mistakes of the past and press on to the greater achievements of the fiuture.
To wear a cheerful expression at all times and give a smile to every living creature I meet.
To give so much to improving myself that I have no time criticize others.
To be too large for worry, too noble for anger, too for strong  fear, & too happy to permit the presence of trouble.
To think well of myself and to proclaim this fact to the world, not in loud words, but in great deeds.
To live in the faith that the whole world is on my side, so long as I am true to the best that is in me.

:)
Ayat ni aku ambik tak tau dr mana. Lupa.
I just love de ayat there :)

To accept them or walk away !

Assalammualaikum wbt

Biaq gmbaq yg berceghita na :)

Tuesday, 26 June 2012

Tenanglah duhai hati.

Assalammualaikum wbt

Ya ALLAH, hati ni rasa sangat2 tak tenteram.
Pikiaq banyak benda. Penat mengeluh.

Macam nak deactivate FB. Bila bukak hati x best :(
Yes and yes, aku happy utk depa, tapi sapa tak sedih. Semua sedang move on tapi aku ....

"ALLAH tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
Surah Al-Baqarah. Ayat 286.

Cuba untuk terus hidup dengan senyuman :)
Kawan, doakan aku kuat dan tabah. :')

Sunday, 17 June 2012

Super Ayah. He's my hero.

Assalammualaikum wbt

Banyak cerita tapi tiada idea untuk di jelmakan dalam bentuk ayat yang terbaik. Mungkin ini melibatkan insan yang amat aku hormati. Siapa lagi kalau bukan ayah aku sendiri. Sepatah kata darinya tidak mungkin akan aku mungkiri. Takut?? Tak jugak, tapi segalanya lebih pada suatu rasa hormat yang amat mendalam.

Terlalu banyak kenangan manis aku dan ayah. Kalau dulu selepas habis sahur, ayah boleh usap2 kepala aku, apa jadi pada aku?? Tidur la, apa lagi. Hehe. Manis saat itu. Sekarang kerana faktor kejauhan dan keadaan persekitaran, semua itu hanya kenangan, tapi hangatnya kasih ayah tak pernah padam. By the way, he's my ayah ok???

Ayah dan ceritanya. Kami adik beradik faham sangat dengan ayah. Ceritanya kekadang melampaui batas pemikiran. Paling aku ingat mestilah time bangun sahur. Ayah suka cerita yang bukan2, dengan selimut di bahu, katanya sejuk *mmg sejuk pun. Kami pulak kekadang terlampau mengantuk, tak melayan pulak cerita ayah. Tapi kalau dah lawak sangat, mata yang tadi tertutup rapat pun blh tersembur keluar. Ahhh, seperti biasa. Aku rindu :')

Sekarang aku amat2 merindui cerita dan gelak tawa di awal pagi. Aku jauh. Ayah jauh.
Kami dalam perjuangan yang sama.
Demi sayang aku pada emak dan ayah aku berjauhan.
Menunaikan janji untuk berjaya.
Demi cinta yang mendalam pada emak ayah korbankan masa dan lelahnya.
Aku terpana dengan cinta mereka.

Tidak pernah ayah mengeluh sepanjang mak sakit. *aku dh nk drama air mata la nie.
Serius, ayahlah manusia paling tabah pernah aku jumpa. 
Ada syurga di wajahnya yang semakin di mamah usia.Ayah, che' sayang ayah. Amat sayang!!!!!
Aku tahu bukan senang membesarkan anak sedegilku.

Ini post masa di Diari Dhiya'. The best story ever di dunia sana Dhiya'
Now, aku di rumah. Membolehkan aku melihat wajah2 Syurgaku :)



Happy Father's Day, Ayah.
I love you more than you love me :)

Friday, 15 June 2012

Ku Milik-Mu.

Assalammualaikum wbt

This is my favourite song :)

Kuberdoa
Dengan jiwa dan tubuhku
Setiap hari sepanjang hidupku
Dengan napasku
Aku berjanji pada-Mu
Untuk hidup hanya untuk-Mu
O Allah!
Kau bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu
Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku
O Allah!
Kubersyukur pada-Mu
Walau kata tak sanggup ungkapkan
Kau buatku,
Mampu lawan keraguan
Dan tegar hadapi tantangan
Hanya Engkau
Sanggup bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Dan hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu
Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku
Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua
untuk-Mu [x2]
Dan tiada satu pun dapat bersaing dengan-Mu di hatiku
Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua untuk-Mu
Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

Kalah menang adat pertandingan.

Assalammualaikum wbt

It's all about 'Action Song' yang nephew aku masuk. Step by step depa mmg menang all de way.
Dari peringkat zon ke daerah ke negeri. Ya, mereka juara.
Represent Kedah State in Action Song Competition. Subhanallah, pencapaian terhebat utk dia.
Alhamdulillah, pengalaman utk dia rasa :)

13 Jun 2012, hari yg sgt depa tunggu, national level is coming :)
Aku dan kakak pulak yg berdebaq tunggu result menang atau kalah mlm tu.
Akhirnya, nasib tidak utk mereka.

Kalau dulu, setiap kali menang di setiap peringkat, depa la bersorak riang. Dah menang kan?
Kali ini, ayaq mata ja aku nampak. Serius kesian tengok, berlatih penat2 tapi x menang kan?
Tapi like my sista said :

Kasihan melihat kesedihan anak2 SK Baling atas kekalahan mereka di peringkat kebangsaan...(errrr..kebangsaan la nak oiii..final level dah). Payah jg bila asyik dok menang di setiap peringkat...sekurangnya,hari ni mereka belajar ttg makna dan kekalahan..that's life dear!!


Memang betoi pun. On that time, ALLAH hadirkan bagaimana perasaannya kalah. Perasaan peserta2 yg mereka kalahkan ketika depa menang. Dan pengajaran jugak utk aku. Setiap kali depa menang aku sendiri suka, gembira tanpa langsung x hirau perasaan peserta yg kalah :)
Tabahlah anak2, ini hanya sekecil dugaan dr Pencipta kita .. ALLAH <3 
Hidup masih panjang utk kita semua.
Berusahalah dunia dan akhirat !!

I love you kids, kamu semua rocks !!! :)


Wajah ceria sebelum keputusan





























Tuesday, 12 June 2012

Bertudung Lillahi Taala.

Assalammualaikum wbt


Alhamdulillah sangat2, sbb dalam hal fesyen2 ni aku xdak mslh. Bak kata kawan aku belum masa lagi kot.
Ahha, maybe jugak kan? Heee :)

But for now, kegilaan aku mmg bukan pada fesyen. Aku pakai apa aku suka dan yg penting selesa.
Dulu jeans, T-shirt and tudung hempat segi tu bawai ka apa ka .. janji 4 segi tu. ;)
La ni, a bit change. Sikit ja ! ;( Seluar, baju yang labuh and still tudung ikan niee ..!

Aku tak kata berfesyen itu salah. Cuma ini cara aku. Hidup xdak fesyen. Boringkan ..? *Tak kesah pun ! :P
Lagi tak salah sambil berfesyen sambil tutup aurat !
Tapi tolong faham pengertian menutup aurat yang betul ya :)

Bertudung Hana Tajima ka Hana Tajimi sekalipun xdak mslh aih. Contoh : Puan Dena Bahrin, aku suka tgk dia bertudung. Bertudung pelbagai fesyen, still menutup aurat, cover her chest. Boleh contohi ya :)

Bertudung biar yang tidak jarang.
Bertudung biar tutup dada. 
Bertudung biar tak nampak leher.
Bertudung biar nampak manis.
Bertudung biar nampak sederhana.
Bertudung janganlah sampai tabarruj.

Dan ...
Bertudunglah kerana ikhlas.
Bertudunglah kerana ALLAH.

"Dress to please ALLAH, not to His creation"


Aku pun masih mencuba. Ayat yg aku highlightkan tu sentiasa aku sematkan dlm hati bila aku nak dress up. 
Kdg2 aku terjah pakai. And sometimes Alhamdulillah, aku tukaq baju lain sbb takut ALLAH.

Jom berdoa, moga ALLAH istiqamahkan hati aku, hati kita semua. 
ALLAH suka mereka yg memilih jalan kebaikan bukan..? :')
Moga ALLAH redha.

Monday, 11 June 2012

Hidup Mati ketentuan dari ALLAH.

Assalammualaikum wbt



"Kami tarik balik berita, kerana anak Osman Kering mengesahkan dia tiada nadi semasa di rumah, tetapi doktor di HUKM berjaya revive nadinya. Kemaskini terbaru, Osman Kering kini berada dalam keadaan kritikal di ICU HUKM. Doakan kesihatannya."


ALLAH Maha Besar. Menangis aku baca berita nie dari FB BeautifulNara.Com.
Bukan sbb aku suka atau kenal dengan beliau, tapi bayangkan kejadian ni seolah2 diberi peluang kedua utk hidup bukan?

Tika anak sudah mula redha kepergiannya, ALLAH kembalikan dia pada anak2.
Kalau ditakdirkan dia hidup sihat, seharusnya ini adalah keajaiban ALLAH.

ALLAH mahukan begitu, begitulah jadinya.
ALLAH mahukan begini, beginilah jadinya.

Ini berita kecil, tapi ambillah iktibar buat hidup kita yang entah bila penghujungnya.
Ajal maut ini semua ketentuan ALLAH.
Kita manusia hanya mampu berdoa :')

Buat keluarga Osman Kering, moga tabah :)
Berbahagialah kerana ALLAH uji, itu tanda ALLAH sayang ! <3

Ajal tidak sesaat lambat, tak pernah sesaat cepat

Percaya. Percaya.

Assalammualaikum wbt

Entry ni utk Mak dan Ayah yang tercinta :)
Alhamdulillah  atas kurniaan tidak terhingga ke atas kami Ya ALLAH - Mak & Ayah yg membahagiakan :)
Kalau nanti sudah sampai rezeki aku utk bekerja, momen yg paling aku rindu ialah ini :')

- since my Mak had a stroke, Mak ada sedikit kesulitan utk berckp properly. After 3 years, byk sgt progression. So, kami adik-beradik kena teka apa Mak nk ckp or maybe bila Mak nak makan something. Susah but we manage to make it. Masa duk rumah tanam anggur nie, nobody kat umah, Ayah la yg kena main teka2 ngan Mak. Kadang2 Mak gelak2 ja bila Ayah saja buat tatau apa Mak sebut :') .. dat's it, I'm happy !!

- Rindu nak tanya apa Mak Ayah nak makan tengahari & malam. Penat pikiaq sbb aku tak la reti masak sangat pun. Huhu. Bila tanya Mak Ayah masing2 akan jawab tatau .. Hehe. Kekadang geram dengan ayah tapi benda tu la yg berulang almost everyday :) dah jadik bahan gelak pulak, ayah kata 'tatau' bukan boleh makan. Hehe, ayah2 :)

- Since aku dh officially tamat study, tugas sapu minyak kat Mak dh dpt kat aku :) hehe, abg ckp sbb aku kan student fisoterapi. Haha, okay laa .. wil miss dis jugak. Sebab kat sini, aku tau yg Mak Ayah aku dh semakin dimamah usia, separuh usianya hanya utk kami :') dah banyak kedutan pada kulitnya. Bukti kerja keras mereka. Ya ALLAH, sampai mati pun aku x dpt balas jasa mereka ..

- Mak and me keep counting berapa kali tokke yg duk blkg almari kat store ayah tu duk bunyi. Sounds funny, tapi still sweet moment utk aku. Dear Tokke, sila membesaq dgn cepat boleh juai :p

Aku sedang bermuhasabah diri sebenaqnya, bila tertekan pasai kerjaaa :( ramai kawan cakap dan mmg betoi pun as human being kita mmg kena put trust in ALLAH. 

.. Dan aku percaya ALLAH sedang menunaikan impian dan doa aku lewat dahulu utk menjaga Mak & Ayah tika tua mereka menjelang. Aku percaya doa aku sedang dimakbulkan. Aku percaya mmg ini waktu terbaik utk aku bersama mereka. Aku percaya ALLAH sedang memproses doa aku sekarang ini. Mungkin lewat, tapi inilah yang terbaik :) Aku juga percaya, redha ALLAH ada seiring redha Mak & Ayah aku. 

Sorry, I'm hurt actually bila ada yg kata aku manja sbb nak crik keja dekat dengan Mak & Ayah.
YES I AM !! Manja pada satu-satunya Mak & Ayah aku, and that thing tak pernah salah malah menambah pahala :)

Aku percaya padaNya. Percaya pada kasih sayangNya.

‎"Kita terlalu sibuk menjadi dewasa.
Tetapi kita lupa ayah dan ibu kita semakin hari semakin tua..."

Jom jadi anak Soleh/Solehah :) Masih belum terlambat !!!

Saturday, 9 June 2012

Berubah. Changes.

Assalammualaikum wbt

Dua perkataan yg maksudnya sama, cuma dr bahasa yg berlainan.
Mudah disebut, mudah utk ditaip, mudah utk kita ungkap.

Berubahlah ! Berubahlah ! Berubahlah !

Bila aku sendiri lalui fasa ni dlm hidup aku, ya aku akui x mudah utk kita berubah sebenaqnya.
Aku tepuk tangan utk depa2 yg berubah sepenuhnya.
Err, perubahan yg aku maksudkan dari bad to good la ye, jangan dari good to bad pulokk ;)

Banyak cabaran tu ya. Aku bermula dengan FB sebenaqnya, aku mula utk sikit2 buat status yg lebih 'sopan' 'baik' dari sebelum2 ni yg kdg2 memalukan aku sendiri. Jadi, bila nak buat jahat di realiti hidup aku akan jadik malu, malu sbb status FB aku yg baik2 ini, maka aku mula kawal diri dan berubah sikit2 ..

Sikit-sikit lama-lama jadik bukit bukau kannn??? :)

Dari situ, aku mula tertarik dengan rasa takut dan malu ni, bermula takut dan malu pada manusia sekeliling, aku mula takut pada ALLAH. Yang sebenaq-benaqnya kita harus takut kan? Bila aku sorang2 pun aku takut nak buat something bad .. perasaan ni ssh nak describe.

Dan sekarang setiap saat, selama ni aku tutup mata atau baru sekarang ALLAH nampakkan semua utk aku?
Setiap saat, apa saja terjadi, aku mula sedaq yg ALLAH itu Maha Kuasa. Mula positif. Mula berubah.

Bila rasa nak mengeluh aku mula ingatkan diri aku, aku harus bersyukur aku masih bernyawa, masih ada keluarga dan kawan. Tak putus makan hari2. Tak putus nikmat hidup yang ALLAH bagi :)
Setiap perubahan itu ada hikmahnya bukan?

Berubah itu mungkin mudah,tapi kekal dengan perubahan yang dibuat itu mungkin payah :)


Jom jadik lebih baik dari semalam. 
Walau hanya seinci lebih dr semalam .. ada perubahan jugak kan tu ?

Married :)

Assalammualaikum wbt

Wah, makin hari makin ramai yg kengkawan aku yg dah kawen nie.
Moga semua bahagia sampai Syurga la hendaknya. Eh, yg kawen tahun lepas dah pregnant pun ^___^
Sukanya tengok ... anda bila lagi? haha.

Membahagiakan sungguh tengok orang kawen nie kan? Tambah2 kalau family sendiri, syahdunya.
Nak share momen abg2 aku kawen dulu, 25 Disember 2011. Sibuk jangan cakap la.
Preparation berbulan utk majlis yang 2 3 hari ini. Tapi bila tengok saudara mara datang, kumpul sembang2, perasaan rasa best. Alhamdulillah atas nikmat ikatan keluarga yang Kau berikan pada kami semua.

La ni pulak bila attend kenduri kawan2 alahai rasa sangat time flies kan?
Macam baru ja duk bergelak sakan dlm kelas. Duk kena denda ngan cikgu, la nie dah jadi isteri/suami orang.
Padahal dulu duk bergaduh ja dalam kelas. Ada yang dh jadi ayah pun.
Hai, masa berlalu, kita tak sedaq pun. Kita pun bakal menjadi isteri dan suami somebody InsyaAllah ^__^


Utk yang masih single itu, ALLAH sedang aturkan hidup kita pasti dengan perancangan yang maha Hebat.
Super Awesome. Super duper terbaik dari ALLAH utk kita :)
Maka bersabarlah, sebelum dtg si dia yg ALLAH janjikan, jom berbakti pada orang tua kita yg terbaik itu !

Entah siapa dia, bakal pemilik cintaku ini. Entah di mana dia, masih berjuangkah ? langsung tidak mengenalimu, katanya kita sudah tercipta utk bersama sejak kelahiran dulu. Lewat hari itu. Siapa ya kamu, sentiasa tertanya .. I'll wait for you :) aku akan terus bersama cintaku pada-Nya. Aku mencintai ALLAH lebih darimu. Harap kamu juga begitu. 

Warkah ini untukmu .. bakal pemilik hatiku, NA ♥ :D

Friday, 8 June 2012

Sinopsis Cemburu Seorang Perempuan :)



Tidak sulit beristeri dua, Dhiya'... kiranya yang kedua itu ialah dirimu. Kiranya yang kedua itu penuh reda sepertimu... Isteri, di wajahmu ada syurga... yang di dalamnya beralun tenang alirannya dan sesekali aku rindu... namun yang sesekali itu, aku seringnya tidak mampu untuk memenuhinya. Kasih sayang kita ada sempadan yang memisahkan, hingga ruang-ruang intim antara kita... aku lemas sebelum waktunya. Andainya syurga buatmu, lalu aku harus menjadi suami yang bagaimana... selayaknya aku di mana? dan adakah syurga buat suami sepertiku... suami yang sering kali gagal meletakkan keadilan di dalam rumah tangga. Isteri... melamarmu menjadi isteri kedua adakah suatu yang dinamakan kesilapan, bila tatkala kesempurnaanmu menjadikan aku seorang suami yang gagal....

Favourite Quote :

"Persahabatan..ada kasih sayang yang lain, kasih sayang yang lebih daripada keluarga tapi kurang daripada kekasih" 


Rasa tertarik dak hati2 hampa utk baca..?
Kalau rasa nk pinjam novel nie calling2 lah aku .. aku buat sewa.

Love you Lillah guys :)

Perihal Syurga !

Assalammualaikum wbt

Ingat tadi nak tidoq dah sekali rasa nak talkin2 pasai SYURGA idaman semua.
Syurga Abadi.
Syurga Hakiki
Syurga ALLAH.

Memang ni pun destinasi terakhir idaman kita semua ummat manusia bukan?
Rasa nyaman bila bercakap pasai Syurga ALLAH nie, mata merah tetiba ada ayaq.
Bukan pa rasa x layak sungguh nak masuk pintu Syurga Terindah tu.
Banyak dosa, banyak khilaf.

Dan apa yg buatkan aku nak tulis pasai idaman kita nie, pasai aku terpikiaq sebenaqnya mana Syurga nie?
Selalu org kata Syurga di bawah telapak kaki seorang Ibu.
Eh, tak payah la nak g sesentuh kaki mak tu, geli pulak dia. Hehe ;) Apa pun tak boleh hampa nie !

Bila dah kahwin utk seorang wanita, berubahlah Syurganya tika akad berlangsung.
Syurga pada si suami ^__^

Mari merenung .. kehadapan bukan ketepi ya anak2 ..
Bercakap dari mata aku yg perempuan ini

Syurga seorang isteri adalah pada suaminya.
Syurga suami itu di bawah telapak kaki ibunya.
Syurga si Ibu itu pada suaminya, ayah kamu lah yer ..

Jom, hargai orang tu selagi mereka ada. Selagi mereka memahami apa yg anda cakapkan
Selagi mereka masih kuat berjalan. Selagi mereka masih mampu membalas pelukan anda. Selagi dia boleh bergelak dengan kita. Please, aku memohon dengan sangat.

Sebab bila saat itu berlalu, kita akan sangat menyesal. Menyesal dengan sangat!!
Bercakap dr pengalaman aku sendiri. Dan aku masih bersyukur Mak Ayah sedang sihat dan sentiasa sihat depan mata aku dan kami berlima.

Our parents looked after us when we were helpless infants, so why do we find it a burden to look after them when they are in need of care?

Aku sayang sungguh Mak Ayah aku <3 I love them soooo much !!

Salam Jumaat semua.

Thursday, 7 June 2012

Cemburu Seorang Perempuan

Assalammualaikum wbt

Okay, aku sangat addicted dengan novel nie, thanks to my sis yang beli dan introduce utk baca nie :)
Best sangat best. Ohsem sangat ohsem.

Hampa kena baca dengan perasaan so baru tau feeling yg aku nak cerita nie.
Aku selalu adore semangat si Dhiya' ni. Sangat laaa baik hati dan rasa2 xdak kot dlm dunia serba realiti nie.
Btw, nak tgk kegilaan aku, tgk la email aku pun ada nama Dhiya' kottt. Haha ;)
Try baca, tapi ni novel lama kot .. edaran creative nie. Susah mau cali oo. Limited Edition maybe !!

Selalu nak jadik macam Dhiya'. Susah la.
Tak setabah dia >__<
Tak sebaik dia T__T
Tak jumpa Zikrillah lagiiii ^__^

Menyampah dah la tu ngan statement aku tu. Hehe.
Next aku cerita pasai novel nie na. Tak pun sinopsis jadik la.
I tak teror BM. Dulu SPM dapat A++ ja >__<

Sapapun aku adore dan suka, aku tetap akan end up my day as myself.
The real good of myself.


I’m not perfect & I’m not trying to be. I’m just being me, that’s all that I can do.


Esok Jumaat, let's recite Al-Kahfi. Make time for ALLAH :)
Be good friends. 



Wednesday, 6 June 2012

Super Me !!!

Assalammualaikum wbt

Rindu gila nk blogging. Masa xdak. Mood hilang. Idea lari.
For those yg kenai aku dari dulu, so hampa tau kan aku penah  bertakhta di dunia 'Diari Dhiya'. Miss it :')

Aku tutup DD atas banyak sebab

- lama x update
- kat sana I'm too open about myself and family and friends and other thing.
- aku tutup utk bg ruang pada diri mencari diri aku sebenaq-benaqnya
- sbb aku PRAKTIKAL time tu, internet nan ado ;(

Aku nak kongsi first post aku masa kat DD :')

"Tercetusnya semangat nk menulis ni bukan bru untuk aku. So far aku suka tangguhkan untuk sesuatu yang lain. Mean - study, family. Cuma hadirnya laman blog ini hanya sekadar untuk berkongsi cerita dan suasana hidupku sepanjang tempoh ALLAH pinjamkan umurku ini. Sudah 21 tahun aku hidup dan inilah kali pertama aku berkongsi segalanya. Blog ini hanya pendapatku nur awatif yang ingin sekali menjadi dhiya' sepanjang hidupnya. Maafkan ku andai ada kata yang datang kemudian hari ada yang terhiris kerananya. "I'm human..."

Nice. Aku teriak baca nie, teriak sikit ja la. Now, I'm 24 years old.
I'm still me. Human being. Make mistake. Do forgive.

Aku blog sebab aku suka.
Blog sebab suka menulis .. err menaip mungkin lebih tepat.
Blog sebab nak share sesuatu dgn hampa.

Aku tak blog utk follower :) !