Sunday, 6 January 2013

Anak-anak hebat!

Assalammualaikum wbt

Terbaca ni di FB. Nak share. Nak simpan buat semangat bila xdak semangat nanti. :')


‎"Maka apabila kamu selesai dengan sesuatu urusan, tetaplah berkerja keras untuk urusan yang lain. Dan kepada tuhanmu sahajalah hendaknya kamu bertawakkal." (Surah As-Syarh)

Ini anak-anak dekat sini, ya. Habis selamatkan diri dari bom and peluru everything, pergi sekolah cari ilmu pulak. Mungkin nampak mcm tak begitu significant sgt. Mungkin, nampak mcm bukanlah benda besar sgt, pergi sekolah je pun.. Ooh, tapi percayalah, it takes HUGEEE motivation untuk pergi sekolah kalau rumah dan keluarga baru kena bom. Kita ni, baru habis cuti raya pun dah berat nak masuk kelas semula, ye tak? Huhu.

Memang mereka ni anak-anak yang terpilih. Terpilih, utk menghuni tanah ini.

Bila ditanya ibu2 disini, apa yg mereka buat di rumah hari-harian, kami expect mereka akan cakap la mereka kemas rumah ke basuh baju ke lipat kain ke apa. Tapi jawapan pertama yang selamba terbang keluae dari mulut mereka ialah, "ajar anak2 pergi masjid. Solat ikut imam (bukan ajar solat ya. Ajar SOLAT IKUT IMAM), ajar baca quran dll."

(:

Terkedu.


Subhanallah, aku mencintai semangat anak2 ini.
Moga terpercik pada diri ini.

Kredit to : Eushahida Raffar (Huda)

No comments:

Post a Comment